Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: rovnatkanapevno.diskutuje.cz
Svět rovnátek

nová-stránka-98312:Osobní stránka na adrese: rovnatkanapevno.diskutuje.cz

nová-stránka-98312

♥rovnátka♥
jak čistit zuby s rovnátky


Ne všichni lékaři dělají po nasazení rovnátek instruktáž, jak si čistit zuby, a tak jsem se rozhodla o tom něco málo napsat. Je to jen takový základní návod.
Zuby s fixními rovnátky se musí čistit po každém jídle, protože na nich kvůli zámečkům ulpívá mnohem víc nečistot a mohly by se (zejména v okolí zámečků) zkazit. Ale podle když jste třeba ve škole po svačině,kartáček si brát nemusíte. Zas se toho tolik nestane. Pořádně se zuby musí čistit ráno a večer, přes den po jídle stačí zuby vyčistit jenom kartáčkem a vodou.

Jak si čistit zuby:
Normálním kartáčkem vyčistíme kousací plochy zubů a zuby zevnitř. Potom katráčkem vyčistíme i jazyk a jemně s ním očistíme/namasírujeme dásně, což je čistí a zpevňuje, a je prevencí vzniku paradontózy.
Na čištění zámečků se vyrábí speciální kartáčky, které mají štětinky vystřižené do "véčka", díky čemuž se lépe dostanou pod zámečky. Koupit se dají v lékárnách, v Profimedu, u dentálních hygienistek. V drogeriích jsem na ně zatím nenarazila. Tímhle kartáčkem si zuby čistím přes den po jídle.(Teda podobným.Já mám na druhé straně jednosvazkový kartáček, viz níže)


Postup čištění: nejdřív zajet za horní okraje zámečků, potom za dolní a nakonec zámečky vyčistit zepředu.



Následuje dočištění prostor, kam se kartáčky nedostaly. K tomu se dá použít jednosvazkový kartáček, mezizubní kartáček a mezizubní nit.
Jednosvazkový kartáček - štětinkami jemně zajet pod okraj dásní, vyčistit prostory pod drátem a zámečky zepředu, pokud tam zůstaly nějaké nečistoty.


"Curaprox CS 1009"



Mezizubní kartáček - výborný na čistění zámečků ze strany, dobře se s ním čistí i prostor pod drátem.



Mezizubní nit - pokud máte mezi zuby trochu mezery, tak se do mezizubních prostor dostanete mezizubním kartáčkem. V opačném případě musíte použít mezizubní nit. Nití pohybujeme nahoru a dolů, stíravým pohybem odstraňujeme plak, můžeme i jemně zajet kousek pod dáseň.



Video s čistěním zubů najdete například tady: Fry Orthodontic Specialists: Brushing with Braces nebo tady: Orthosesame - Patient Care Video (vlevo v menu Brushing a Floss) - obě videa jsou v angličtině.

rovnátka